Vaarverbod hout: dit geldt voor alle boten die van hout zijn en het geldt ook voor boten met een houten binnenwerk.

Verslag Toertocht 26 mei 2024 Sneek – Bozum- Sneek

Home » Roeien » Toer- en marathon » Verslagen » Verslag Toertocht 26 mei 2024 Sneek – Bozum- Sneek

Verslag Toertocht Snits-Boazum-Snits

Op zondag 26 mei stonden we om 8 uur ‘s morgens al bij de ‘Kiss and Ride’ van Station Zuidhorn, waar Gerda woont. Met twee (kleinere) auto’s zijn we vandaar vertrokken naar roeivereniging de Geeuw (zo heet het roeiwater aldaar), waar we zeer hartelijk werden ontvang door Pietie de oudere zus van onze welbekende Minke. We werden rijkelijk voorzien van koffie en thee met koek erbij, wat Annemarie er weer aan deed denken dat ze de Groninger koek vergeten was te kopen…

Al pratende kwamen we er achter dat Pietie, en dus ook Minke opgegroeid zijn  in de boerderij van de opa van Albert Jan Swierstra. Hoewel die met zijn vader daar niet meer bewust gewoond heeft, zijn er toch heel wat gemeenschappelijke feiten gedeeld, en nog te delen met Minke eventueel.

Het was ‘s ochtends heerlijk weer met weinig wind, en we hebben onder leiding van Pietie de klassieke C4*, de Holle Gracht, van de stelling gehaald en op twee heuphoge wagens gelegd. Hoewel het een vrij zware boot is, met houten spanten en verstevigingen roeide hij vrij snel, ook door de vrij smalle vorm, die voor onze begrippen wat onstabiel was voor een C4*.

 

Maar daar hebben we ons zeker niet druk over gemaakt, want het bleek een prachtige tocht, die ook wel concentratie vereiste om de weg te vinden, eerst door de stad bij de Waterpoort linksaf, en toen gelijk weer linksaf in een kleiner vaarwater (vaart naar Franeker). Na een paar pauzes hebben we de boot vastgelegd bij een hoge steiger in Boazum, waar we ons brood en lekkernijen hebben verorberd om toen nog koffie te gaan drinken in het enige Café en Dorpshuis. (Heerlijke Carrotcake) Daar heeft Albert Jan ons wegwijs gemaakt in een nieuwe app, die automatisch de gemaakte kosten individueel uitrekent.

Daarna wilde Albert Jan ook nog  het voor hem nostalgische kaatsen gaan kijken daar vlak bij. Toen werden we aangeklampt door de beheerder van het (enige) kaatsmuseum in Franeker. Ook Annemarie werd daar helemaal enthousiast van en daarom hebben we zeker een half uur een grote hoeveelheid feitjes over het kaatsspel over ons heen gehad, wat volgens hem geen Friese sport is.

Inmiddels was het half drie en we hadden nog maar 15 km geroeid. We hadden al besloten dat we de kortste route gingen doen, ook omdat Annemarie een buitje aanzag komen om 4 uur. En dat hebben we geweten!! We waren al net buiten Sneek toen het  losbarstte. Een zware bui met windstoten recht tegen, en af een toe een donderklap. Maar we zaten niet op open water en omdat we gelijk drijfnat waren, had schuilen onder een van de vele bruggen ook weinig zin. Onder het gemompel van ‘Ik zei het toch’ zijn we verder geroeid en waren we kort na 4 uur weer bij ‘De Geeuw’. Nog in de stromende regen de boot klaar gemaakt en binnen afgedroogd, met een stel droge(!)  prachtige oranje handdoeken. Daarna kon Albert Jan zijn onderkoelde lijf weer opwarmen onder de warme douches, zonder onderbreking. We kregen zelf ook van die prachtige handdoeken om ons af te drogen!

Conclusie: Voor het grootste deel was het een zeer ontspannende dag, waarbij we maar 23 km geroeid hebben, maar veel gezien hebben van Friesland. De stemming was goed en ook het roeien en de Sneeker vereniging waren zeker interessant en voor herhaling vatbaar.

Deelnemers: Albert-Jan Swierstra, Annemarie de Veer, Gerda Jaarsma, Janet Kronemeijer en Maarten Bos(verslag)